Trykk enter for å søke

Kvinne surfer på nett. Foto.

Hvorfor er universell utforming så viktig?

Nettsider

Hvorfor er universell utforming så viktig?

Internett er bygget på tanken om å være tilgjengelig for flest mulig, uansett hardware, software, språk, plassering og evner. Stort sett eier alle en datamaskin og en smarttelefon, dermed er universell utforming viktigere enn noen gang.

Hva er universell utforming?

Universell utforming handler om å forme de digitale omgivelsene slik at vi tar hensyn til variasjonen i funksjonsevnen hos brukerne, inkludert mennesker med nedsatt funksjonsevne. Med et universelt utformet digitalt produkt når du alle målgruppene gjennom én og samme løsning.

10 tips som gjør siden din bedre på universell utforming

For å gjøre det enkelt for deg skal jeg ramse opp noen enkle grep som gjør nettstedet ditt bedre på universell utforming.

1. Alternativ-tag (tekst) på alle bildene som brukes på nettsiden. Slik ser det ut: < img src=”fjell.jpg” alt=”Hardangervidda”. > Dette gir et alternativ til deg som for eksempel har dårlig nettilgang eller bruker en skjermleser.

2. SEO, eller søkemotoroptimalisering må prioriteres. Er ditt nettsted SEO-optimalisert vil den universelle utformingen også være bedre.

3. Det er alltid lurt å transkribere video/taleklipp. Da kan innholdet indekseres for SEO og også oversettes til andre språk.

4. Bruk alltid frittstående tekst så langt det er mulig på nettsider. Om det skal legges inn tekst over et bilde er det best om dette gjøres via kode (CSS).

5. Det er hensiktsmessig å alltid jobbe utifra at nettstedet ditt først og fremst skal fungere godt på mobil. Arbeidsmåten heter “mobile first” og er en innarbeidet standard hos webutviklere.

6. God kontrast på farger og skrifttyper uten seriffer er grep man kan ta for å heve UU-standarden.

7. Alle funksjoner på nettsiden din skal kunne nåes via tastatur, det er mange brukere som ikke har mulighet til å benytte seg av datamus.

8. Lenker må markeres med mer enn bare én farge, for eksempel med understrek. For at alle skal enkelt forstå at lenken er klikkbar.

9. Bruk beskrivende og gode lenkenavn, og unngå for mange lenker på hver side.

10. Lag god struktur og kode-oppbygning. Ordentlige HTML-overskrifter er viktig (h1, h2 osv), dette er spesielt viktig for synshemmede for å kunne navigere raskt igjennom nettstedet.

Henger din nettside etter?

Avhengig av hvor langt nettsiden din henger etter på UU-standarden i dag, krever det ofte et nokså omfattende arbeid for webutviklere og andre involverte for å kunne heve standarden tilstrekkelig. De aller fleste vil nok likevel erfare at prosessen til slutt vil gagne hele produktet. Både design, innhold og brukeropplevelse.

Ble du trigga?

La oss ta en prat